AMEDEI - elegancia a csokoládé világában   Fel

Alessio és Cecilia Tessieri, az Amedei csokoládémanufaktúra alapítói az 1980-as évek végén készítették első pralinéikat, a Pisa és Firenze között fekvő Pontederában. Céljuk nem volt kisebb, mint a világ legjobb csokoládéinak elkészítése. Hosszas munkával megszerezték a világ évszázadok óta leghíresebb kakaóültetvénye, a Chuao termésének kizárólagos felvásárlási jogát. Chuao kakaótermése sokáig a spanyol királyi udvar monopóliuma volt, kívülük egyedül a pápa kaphatott ilyen kakaót. Jelenleg egyedül a világon az Amedei készíthet csokoládét a Chuao-i kakaóból, melyet tisztán, vegyítetlenül dolgoz fel. A cég világhíre ellenére megmaradt családi vállalkozásnak. Évi kb. 130 tonna csokoládét készítenek, melyet az Egyesült Államoktól Japánig a világ sok országában tartanak a legjobbnak. Szállítói a világ leghíresebb cukrászainak és séfjeinek (Pierre Hermé, Heston Blumenthal, Jamie Oliver is Amedei csokoládét használ), szállodáinak és éttermeinek. A múlt évben megrendezett londoni Chocolate Festival-on aranyérmet csak Amedei csokoládé nyert, olyan márkák előtt mint a Valrhona, a Marcolini vagy a Godiva.
Az Amedei csokoládék általában 70%-os kakaótartalommal készülnek, csak vanília és nádcukor hozzáadásával. A cég szerint ugyanis ez a legharmonikusabb arány a kakaó ízének élvezetéhez. Semmilyen egyéb adalékanyagot (pl. szójalecitint) nem tartalmaznak. Az ízek játékában ne feledkezzünk meg a kilencféle tejjel készült tejcsokoládéról, pisztáciás, mandulás, mogyorós táblákról és a mediterrán fantáziával összeállított pralinékról sem.


CHUAO   Fel

Kakaó, melyet királyokon és pápákon kívül még senki sem kóstolt, és még csak elképzelni sem tudott: egy legenda íze.

Nevét arról a venezuelai félszigetről kapta, ahol az ültetvények fái hosszú évszázadok során alkalmazkodtak a termőhely sajátosságaihoz. Az Amedei cég alapítója, Alessio Tessieri nevéhez fűződik az, hogy a már említett, híres Chuao ültetvény termése, ez a természetes Criollo és Forastero keverék, máshonnan származó kakaó hozzáadása nélkül válik csokoládévá. A kakaók királya mindeddig más ültetvények termésének kölcsönzött különleges aromát és javította ízüket.
Alessio Tessierinek nem volt könnyű biztosítani a termés egészének kizárólagos megvásárlási és feldolgozási jogát. Hosszú harcot kellett vívnia egyes francia cégekkel, a közvetítőkkel és a venezuelai kormánnyal, mire eredményre vezetett az ültetvényen gazdálkodó szövetkezettel elkezdett együttműködése. Kikötötte, hogy a termésért közvetlenül a termelőknek fizet négyszeres árat, ha azok továbbra is minden munkafázist kézzel végeznek az ültetvényen, az évszázados módszerek szerint. Azóta is megbecsült vendég az 1500 lelkes kisvárosban, ahol nemzedékek óta mindenki a kakaóültetvényen dolgozik. Bár évi kb. 14 tonnás termésével és 140 hektárjával a Chuao-i ültetvény mérete elenyésző, mégis itt terem a világ leghíresebb kakaója. Nagy kihívást jelentett ennek az erőteljes kakaónak a "megszelidítése".
Egyetlen másik csokoládéhoz sem hasonlítható módon, a Chuao aromája húsz napos "érlelés" után teljesedik ki igazán, amit tiszta formájában még soha nem ízlelt senki. A szilvás jegyek különlegesen kerek csokoládéízben teljesednek ki, melyeket hosszan tartó vörös gyümölcsös utóíz tesz teljessé.


Csokoládé kóstoló   Fel

A toszkán Csokoládévölgyből származó elegáns édességek a legkifinomultabb ínyenceket is meghódították. Az Amedei cég egy testvérpár, Cecilia és Alessio Tessieri csokoládé iránt érzett szenvedélyének köszönheti létrejöttét. Felkeresték a világ legjobb kakaóültetvényeit, hogy rátaláljanak a tökéletes alapanyagokra, és kitartó szorgalommal elsajátították a leghíresebb csokoládémesterek tudását és titkait. Mára a világ legelőkelőbb szállodái (Four Seasons Canary Wharf London, Park Hyatt Tokyo) és leghíresebb séfjei (Alain Ducasse, Heston Blumenthal, Jamie Oliver) az Amedei csokoládét kínálják és használják. A művészi érzék, a mesterségbeli tudás és a különböző termőhelyekről válogatott kiváló minőségű kakaók találkozásából született kreációik közül mutatjuk be az alábbiakat.
Kóstoláskor használjuk mind az 5 érzékszervünket és gyönyörködjünk a színben, hallgassuk meg a valódi csokoládé tiszta pattanó hangját amikor eltörjük, szívjuk be az aromákat, keressük az ízek egyensúlyát. A borhoz hasonlóan, különböző termőhelyek kakaónövényei más-más ízű csokoládék születését teszik lehetővé.

Termőhely szerint szelektált csokoládék 70% kakaótartalommal
(I Cru sorozat):


Venezuela: Csokoládé a kakaó őshazájából. Színe világos. Illata erős, virágos. Íze könnyed, gyümölcsösen édeskés, hosszú, de könnyed utóízzel.

Ecuador: Sötétbarna, lilás árnyalatú szín. Illata dohányos, átütően csokoládés. Ízében is jellegzetesen erős a kakaó, melyet fás és diós ízek kísérnek. A Cru sorozatban (és általában a csokoládé világában) fellelhető legmarkánsabb csokoládé, rendkívül hosszú utóízzel.

Madagascar: Színe sötétbarna, vöröses. Illata megelőlegezi az ízt: pirított mogyoróra emlékeztet. Krémes ízében az erős csokoládésság mellett szintén érződik a mogyoró és mandula, melyet enyhe, az utóízben kiteljesedő, mandarinra emlékeztető aroma kísér.

Jamaica: Sötét színű, dohányos, füstös illatú csokoládé. Íze erőteljes, telt, melyben kávé és aszalt barack is felsejlik. Utóízében a füstölt és az aszalt gyümölcsös jegyek alkotnak harmóniát.

Trinidad: Közepesen sötét színű, fokozatosan kibomló fűszeres illatú. Íze erőteljes, enyhén savanykás, jellegzetesen fűszeres. Klasszikus csokoládé.

Grenada: Világosabb színű, szegfűszeges illatú csokoládé. Íze enyhe, fűszeres, krémes. Utóíze rövidebb, karamellre emlékeztető.

CHUAO: A világ leghíresebb ültetvényéről származó csokoládé színe vörösesbarna, illata szilvalekvárra és feketeribizlire hasonlít. Ízében a szeder és a feketeribizli után az erőteljes, telt, klasszikus csokoládéíz jelenik meg, melyet fokozatosan kibomló aszalt szilvás és ánizsos jegyek kísérnek. Az egyre erősödő szilvaíz mellé a különlegesen hosszú utóízben citrusosság társul.


Kakaóbab-keverékből készült csokoládék:

Toscano Black 63%: Tejszínes, citrusos illat. Fűszeres, tejszínes, citrusos ízek. Erős utóíz.

Toscano Black 66%: Az erdei avarra emlékeztető illatú, kellemes, közepes utóízében jellegzetesen mandulás csokoládé.

Toscano Black 70%: A minőségi csokoládé ideálja, az Amedei első csokoládéja. Erőteljes, mély, füstös, dohányos illat. Gazdag, karamelles, mézes és dohányra, fára emlékeztető, harmonikus íz, utóíze percekig élvezhető. Az igazi csokoládé kedvelőinek, haladóknak ajánlható.

Amedei No. 9 75%: Az Amedei új kreációja, az elmúlt évtizedben Alessio Tessieri által felfedezett és újra termőre fordított 9 ültetvény kakaótermésének legjavából állította össze Cecilia Tessieri ezt a csokoládét. Íze jellegzetes, fűszeres-földes tónusokkal, vörös gyümölcsökkel és dióval. Utóíze hosszú. 2009-ben az Academy of Chocolate legnagyobb elismerését, a Golden Bean Award-ot (Arany Kakaóbab díj) az Amedei "9" kapta meg.

A venezuelai Chuao ültetvényről származó csokoládékülönlegességet 2005-ben az Academy of Chocolate a világ legjobb csokoládétáblájának kijáró aranyéremmel ismerte el. A kilenc ültetvény terméséből komponált Amedei No. 9 nevű tábla pedig ugyanennek a díjnak az ezüst fokozatát kapta meg. Az egyre nagyobb tekintélyq fesztiválon a legtöbb elismerést arató csokoládékészítő azóta is az Amedei. 2008-ban a Golden Bean Award a Toscano Black 63%-nak jutott, 2007-ben pedig a Toscano Black 70% érdemelte ki az elismerést.
Amedei

Chuao

Csokoládé kostoló


Italjavaslatok
Főoldal

Amedei

Receptek

Partnereink

Linkek
Rólunk
E-mail